Amerikaanse politie niet blij met navigatie-app Waze

waze-politie

Er zijn verschillende apps die je laten zien hoe je makkelijk van punt A naar punt B komt. Naast de eigen apps van Apple en Google is vooral Waze een populaire navigatie-app. Wat deze app onderscheidt van andere navigatie-apps is de informatie die gebruikers elkaar kunnen geven. Kom je in de file terecht, dan kun je dat met een druk op de knop melden via de app. Gebruikers op dezelfde route krijgen daardoor een bericht en gelijk een alternatieve route, zodat ze de file kunnen vermijden. Naast verkeersinformatie geeft de app ook andere informatie weer, zoals de locatie van flitspalen en agenten die bezig zijn met verkeerscontroles. Dat laatste is de reden dat de Amerikaanse politie probelemen heeft met Waze.

Spanning na Ferguson

De problemen die de Amerikaanse politie heeft met Waze zijn het gevolg van spanningen na de gebeurtenissen in Ferguson. Hierdoor is er meer aandacht gekomen voor de racistische manier waarop de Amerikaanse politie te werk zou gaan. Nadat er onlangs opnieuw een agent werd vrijgesproken na het overlijden van een zwarte arrestant, werden er in New York twee agenten doodgeschoten. De dader had zijn daad aangekondigd op internet en zou daarbij een screenshot hebben geplaatst van Waze met daarop de locaties waar zich agenten bevonden.

Waze weerlegt kritiek

In een reactie laat Waze weten dat het nog helemaal niet makkelijk is om met de app agenten op te sporen. Een gebruiker kan namelijk alleen maar aangegeven dat hij ergens een agent heeft gezien. Daaruit blijkt nog op geen enkele manier dat de agent daar voorlopig blijft. Het kan net zo goed een patrouillerende politieauto zijn of een agent die onderweg is naar een oproep elders. Daarnaast benadrukt Waze juist dat de functie bedoeld is om een veiligere verkeerssitutie te creëren. Gebruiks die zien dat er agenten in de buurt zijn zullen zich namelijk beter aan de snelheid houden.

, ,