Onduidelijkheid onder online kredietverstrekkers

Het wordt continue moeilijker gemaakt, online fraude. Toch zit er schot in de zaak. Helaas zijn er nog steeds veel instanties die vaak te mooie deals aanbieden om waar te kunnen zijn, zoals de leningen die aangeboden worden door malafide kredietverstrekkers.

6439

Hoe gaan malafide kredietverstrekkers te werk?

Vaak worden personen benaderd die via een normale gang van zaken (zoals bij de bank) geen lening kunnen krijgen, bijvoorbeeld omdat ze bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) negatief staan aangeschreven. Zij worden door de kredietverstrekkers benaderd via internet of via de telefoon, met het aanbod een lening af te sluiten of een bestaande lening naar hen over te sluiten. Hierbij worden zaken mooier gemaakt dan ze zijn, of worden cruciale punten bewust verzwegen. Zo kan de rente hoger uitvallen dan besproken, komen er verplichte kosten bij of moet de klant op voorhand transactie- of administratiekosten betalen, waarna de lening nooit ontvangen wordt. Zorg daarom bij het afsluiten van een lening dat je dit doet bij een betrouwbare instantie.

Waar moet je op letten?

Omdat het aanbod van de illegale uitlener zo mooi is, vergeten veel mensen kritisch naar de kredietverstrekker te kijken. Vaak kan echter aan het taalgebruik (let vooral op taal- en spelfouten), de aparte betalingsmethodes (bijvoorbeeld via Western Union) of de link met het buitenland afgelezen worden dat een bedrijf niet legitiem is.

Nederland, Amsterdam, 3 juli 2012 AFM Foto: Thomas Schlijper

Hoe kies je dan een betrouwbare kredietverstrekker?

Kredietverstrekkers moeten zichzelf en hun klanten altijd registreren bij het BKR. Daarnaast heeft de kredietverstrekker altijd een vergunning nodig van De Nederlandse Bank of het AFM. Door deze overkoepelende controle is het voor veel kleinere kredietverstrekkers alsnog mogelijk hoofd boven water te houden en (doordat deze relatief klein zijn) een gunstige rente aan te kunnen bieden, zoals bijvoorbeeld Directa die al kredieten aanbied tegen maar 5,6% rente. De gemiddelde rentes bij kredietverstrekkers ligt op 7%.

In vergelijking met de grote ‘betrouwbare’ banken is dit een stuk lager. De kleinere kredietverstrekkers halen het gemiddelde hiermee flink omlaag.

Doorlopend krediet € 5000 € 10000 € 25000
ABN AMRO Flexibel krediet 9,20% 7,60% 7,60%
ING Doorlopend krediet 10,30% 9,20% 8,50%
SNS Bank Doorlopend krediet 10,40% 8,10% 6,90%
Rabobank Doorlopend krediet 11,40% 9,20% 8,30%
ABN AMRO Flexibel Hypotheek Krediet 6,70% 6,70%
De Nederlandse Voorschotbank 9,70% 9,70%
ING Voordeel krediet 7,20% 6,50%