Online fraude in 2013 met 41% gedaald

Goed nieuws op het gebied van online bankieren! Uit het jaarverslag van de Betaalvereniging Nederland blijkt dat ondanks het aantal online betalingen blijft toenemen, is de fraude juist gedaald. In 2012 bedroeg de financiële schade door fraude nog ruim 82 miljoen euro. In 2013 is dit met 41% gedaald tot minder dan 34 miljoen euro. Ook het aantal slachtoffers daalde van 1,1% van de Nederlanders in 2012 naar 0,8% vorig jaar.

Banken bedankt!

Degene die we hiervoor mogen bedanken zijn de banken. Door de maatregelen die de banken hebben getrokken zoals de nieuwe manier van pinnen wordt het voor online fraudeurs steeds lastiger. Echter, fraudepreventie blijft een doorlopend proces. Dat kleine groepje mensen dat online fraudeert, blijft continu op zoek gaan naar zwakheden van systemen en nieuwe manieren van oplichting.

Wat kan ik zelf doen?

Elke euro schade door financiële fraude, is er een te veel. Banken en de overheid kunnen de consument veel beschermen en inlichten maar uiteindelijk is het noodzaak dat de consument feeling krijgt wat wel en niet te vertrouwen is. Hieronder nog eens een aantal tips die van belang zijn als je online je financiële zaken wilt regelen.

  1. Uw bank zal nooit via mail of telefoon persoonlijke gegevens vragen. Ontvangt u een telefoontje of een mailtje waar gevraagd wordt naar uw gegevens, hang dan op of beantwoord dit niet.
  2. Controleer of je via een beveiligde internetverbinding aan het bankieren bent. Als je met een openbare computer online bent, moet je extra goed opletten. Geef de website nooit toestemming om de inloggegevens te onthouden.
  3. Zorg ervoor dat de computer up-to-date is en beschikt over een virusscanner.
  4. Verloopt een betaling niet zoals je gewend bent? Onderbreek de betaling dan direct. Ook bij twijfel kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en de bank bellen.
  5. De fraude is dan wel gedaald, het aantal oplichtingen via internet is helaas wel toegenomen. 3,1% van de Nederlanders heeft in 2013 online iets besteld wat niet bezorgd is. Om deze manier van oplichting te voorkomen is het verstandig om voordat je de bestelling op de webshop plaatst, te controleren of de site betrouwbaar is.

, , ,